WAT IS EEN DIENSTENCHEQUE?

Een dienstencheque is een betaalmiddel waarvoor het Vlaamse Gewest een financiële bijdrage levert. Iedere meerderjarige persoon die in het Vlaamse Gewest zijn hoofdverblijfplaats heeft, kan dankzij dienstencheques tegen een gunstige prijs beroep doen op huishoudhulp en strijkdiensten. Deze cheques kosten €9,00 per stuk en zijn bovendien fiscaal aftrekbaar. Na 30% aftrek betaalt u slechts €6,30 per cheque!

EENVOUDIG : eenvoudige oplossing om u te ondersteunen bij dagelijkse taken

Het gebruik van dienstencheques maakt uw dagelijks leven eenvoudiger en ontlast u van tijdrovende huishoudelijke taken.

U kan beroep, doen of een huishoudhulp die vergoed wordt op basis van één dienstencheque per volledig gepresteerd uur.

De eenvoudiger bestelprocedure geeft u de mogelijkheid om snel over uw dienstencheques te beschikken. Vooral de elektronische als papieren dienstencheques zijn bovendien eenvoudig in gebruik.

VEILIG : veilig en zeker betaalmiddel

Het gebruik van zowel elektronische als papieren dienstencheques biedt u een veilig en zeker betaalmiddel.

De elektronische dienstencheques zijn veiliger: gedaan met diefstal of verlies!

BETAALBAAR : voor €9,00 heeft u één uur strijk.

Om uw huishoudhulp te vergoeden voor de geleverde prestaties, overhandigt u één papieren of elektronische dienstencheque per volledig gewerkt uur.

U kan per kalenderjaar 500 dienstencheques bestellen waarvan de eerste 400 aan €9 euro en de overige 100 aan €10. Er zijn echter een aantal situaties waarin de aankooplimiet per kalenderjaar verschilt, hier vindt u een overzicht.

FISCAAL AFTREKBAAR : het dienstenchequesysteem biedt u een fiscaal voordeel

Dienstencheques zijn fiscaal aftrekbaar. Het fiscaal voordeel wordt toegekend op basis van uw hoofdverblijfplaats op 1 januari volgend op het jaar van de aankoop van de dienstencheques.

Sinds 1 januari 2016, geldt een belastingvermindering van €2,70 per dienstencheque voor de eerste 156 aangekochte dienstenchequesper persoon (aanslagjaar 2017). Een dienstencheque van €9 kost in werkelijkheid maar €6,30 na belastingvermindering.

Gehuwde of wettelijk samenwonende partners hebben allebei recht op deze belastingvermindering.

Jaarlijks rond 1 maart ontvangt u van Sodexo een fiscaal attest dat u bij uw belastingaangifte moet voegen om van het fiscaal voordeel te genieten.

ELEKTRONISCHE DIENSTENCHEQUES : eenvoudiger en veiliger in gebruik

Naast papieren dienstencheques bestaan er ook elektronische dienstencheques. Het bestelproces voor beide formaten is hetzelfde. De elektronische dienstencheque is na bestelling sneller beschikbaar en eenvoudig in gebruik. Hieronder vindt u een kort overzicht van de belangrijkste verschillen tussen beide formaten dienstencheques:

Elektronische dienstencheques Papieren dienstencheques
Beschikbaar onmiddellijk na uw bestelling Verstuurd naar de post binnen de 3 werkdagen na uw bestelling
U hoeft niets te doen. De huishoudhulp geeft de prestatie door. U kan de prestaties op elk moment bevestigen of betwisten. U vult de dienstencheques in en bezorgt ze aan uw huishoudhulp

Elektronische dienstencheques hebben een aantal belangerijke voordelen ten opzichte van papieren dienstencheques. Met elektronische dienstencheques kiest u voor:

1. Eenvoud
2. Comfortabel beheer
3. Snelheid: onmiddelijk beschikbaar
4. Veiligheid: gedaan met diefstal of verlies

CONTACT

U-strijk Sint-Job

Brugstraat 6

2960 Sint-Job-in-‘t-Goor

T.: 0468 43 74 89

Ma–Vr: 8:00 – 18:00 u

Za-Zo: gesloten

U-strijk Brecht

Bethovenstraat 2

2960 Brecht

T.: 0468 22 07 25

Ma: 8:30 – 16:00 u

Di–Vr: 8:30 – 18:00 u

Za-Zo: gesloten

Send us mail